Să fim din nou copii
De când s-a născut fetița mea cea mare am căutat răspuns la mai multe întrebări: Cum să fiu o mamă bună?, Cum să mă port cu copilul meu pentru a-i fi prietenă dar să mă și respecte ca și părinte? Cum să o învăț cât mai multe lucruri pentru a fi pregătită pentru viată?
Tot în căutarea răspunsurilor la aceste întrebări m-am apucat de yoga pentru copii. Acest drum pe care am pornit mi-a deschis mintea și sufletul. Faptul că mă ocup și de alți copii în afară de ai mei m-a ajutat să am mai multă experiență și să văd mai clar lucrurile. Răspunsurile poate nu sunt general, valabile dar poate aceste rânduri vor fi de folos celor care le vor citi.
O temă care mi se pare importantă și foarte întâlnită este folosirea prea des a cuvantului NU.
Nu încercați să-i transformați pe copiii vostri în adulți înainte de vreme. Lăsați-i să fie copii și să se bucure de fiecare secundă a copilăriei.
Am observat că mulți părinți interzic copiilor să experimenteze viața, lucrurile. Auzim pe stradă de multe ori: ,,Nu alerga pentru că ai să cazi!Nu pune mâna pentru că ai să te murdărești! Nu intra în baltă pentru că te uzi la picioare! “………… și așa mai departe lista poate continua la nesfârșit. Dacă vom striga în fiecare moment NU, NU, NU, atunci când întradevăr va fi nevoie să spunem NU într-un lucru grav sau serios, copilul nostru nici nu ne va auzi, cuvântul va trece pe lângă urechile lui fără să observe sau să bage de seamă.
Și a doua latură negativă a acestui comportament este faptul că acest copil nu va experimenta nimic.
Am fost în Olanda la Marea Nordului și am rămas foarte plăcut impresionată de comportamentul părinților olandezi. Afară erau vreo 18 grade, iar apa cred că nu avea mai mult de 12 grade. Pe lângă faptul că pe plajă se desfășura o competitie de volei pe nisip și cât vedeai cu ochii erau echipe de copii și tineri care făceau sport, erau multe familii cu copii care au venit pentru o zi sau câteva ore la mare. Copiii erau cu piciorele goale în nisip și în apă, alergau pe plajă, construiau castele, lansau zmee și se distrau de minune. Mulți copii făceau surfing îmbrăcați în costum special, dar cu picioarele și capul gol în apa rece. Cu mentalitatea unui părinte grijuliu mi-am spus în gând: ,, Doamne dar copiii aceștia nu răcesc? Cum îi pot lăsa părinții să facă așa ceva?
Dar în secunda următoare m-am descălțat și mi-am sufulcat pantalonii. Am avut plăcuta surpriză să constat că nisipul era cald, soarele care mai ieșea dintre nori încălzise nisipul. Iar când intrai în apă sângele se punea în mișcare de la apa rece și picioarele deveneau fierbinți în câteve minute.
Încercați și voi să faceți asta- redeveniți copii- și vă veți distra de minune uitând de inhibiții și veți petrece clipe minunate cu copiii voștri.
Vara lăsați copiii să alerge cât mai mult desculți prin iarbă, nisip sau chiar pietris, este un masaj extraordinar al tălpilor. Iarna lăsați-i să se joace în zăpadă chiar dacă este frig afară. Poate se vor murdări sau uda dar aceste experiențe îi vor ajuta mult să înfrunte viața. Și dacă vă gândiți un pic și priviți în urmă nici noi nu am crezut că focul ne va arde la mână, până nu am pus mâna și am simțit, nu am crezut că țepii de la cactus ne împung la deget până când nu ne-am înțepat zdravăn. Tot ce am experimentat este un lucru sigur pentru noi, ceea ce spun alții poate fi sau nu adevărat.
Pentru un copil o experiență de viață, o excursie, o tabără, o plimbare în natură, poate să însemne mai mult decât 10 sfaturi ale părinților, lecții învățate la școală sau filme văzute la televizor.
Deci sfatul meu este să lăsați copiii să experimenteze viața. Nu-i țineți sub o bură de sticlă. Nu-i nimic dacă se murdăresc sau se mai lovesc. Data viitoare vor ști să se păzească.
Dragi părinți cu copii mai mici sau mai mari, petreceti cât mai mult timp împreună. Descoperiți din nou lumea minunată a copilăriei, poate văzută acum cu alți ochi și altă gândire mai matură, dar tot atât de fantastică.
Vă doresc distracție plăcută!